вторник, 2 октомври 2012 г.

Средният размер на пениса


Какви са средните размери на половите органи на възрастните мъже?Колкото и да е странно, до началото на XX-век, на този въпрос не е отделяно особено сериозно внимание в медицинските среди, до момента, в който известният гинеколог и изследовател по проблемите на сексологията Д-р Робърт Лату Дикинсън (Robert Latou Dickinson, роден на 21 февруари 1861 година в Jersey City,New Jersey,САЩ - починал на 29 ноември 1950 година в Amherst, Massachusetts, САЩ) не написва своя феноменален труд "Атлас по анатомия на секса на човека".Същият атлас,под оригинално заглавие "Human Sex Anatomy", излиза за първи път през 1933 година в Baltimore,от издателството "Williams & Wilkins".

По повод това издание, Дикинсън споделя в научните среди средното: "След щателно търсене на такива измервания както в страна, така и в чужбина, дадох карт-бланш на един от най-видните експерти в областта на специалната литература,покойния Едуард Пребъл,който ми съобщи,че така и не му се е отдало да намери нищо, което да отразява въпроса за дължината на пениса,въпреки изучаването и прегледа на огромен брой дебели медицински книги".

От няколкото неофициални разработки, които попадат на Дикинсън в хода на неговото изследване, той достига до извода, че средните размери на пениса в невъзбудено състояние са обикновено следните - дължина около 10 см, окръжност - 8.5 см. Средната дължина на члена във възбудено състояние в ерекция съставлява 15.5 см, а дебелина - 11 см. В подкрепа на тези данни, Д-р Дикинсън провежда по собствена инициатива проучване върху 1500 мъже и измерване размерите на половия член. Статистическите резултати показали, че размерите на средния мъжки член във възбудено състояние се равнява на 15.6 см дължина и 10 см дебелина. По този повод, той отбелязва, че при 90% от прегледаните пациенти, размерите се колебаят между 12.5 - 19 см в състояние на ерекция. 

Тук е мястото да отбележим, че в исторически аспект, малко по-рано от Д-р Дикинсън, френският лекар Никола Венетг, още през XVI-ти век, написва популярния учебник по секс "Табло на съпружеската любов". В една от главите той дава своето обяснение затова, какво е голям, какво е малък член и кой е идеалният пенис: "Природата, която никога не прави нещо без да има собствен план, е установила свои закони за всяка част от човешкото тяло. Тези органи, които са свързани със любовните функции както на мъжа, така и на жената, притежават определени размери. В съответствие с тези закони, мъжкият полов орган не трябва да превишава 15-18 см на дължина и 7.5-10 см на дебелина. Такива са нормалните размери, които природата създава. Ако пенисът е по-дълъг и по-дебел, то неговият притежател, следва да измисли някакъв начин, за да го задвижи пълноценно. Ето защо, жителите на Южна Франция са по-малко приспособени към правене на секс и създаване на деца, тъй като техните пениси не могат да изпълнят своята функция поради по-големи и неправилни размери. Освен това, големият пенис раздразва жената и не представлява нищо особено. Ако се ръководим само от едно изискване - да се осъществи приятно провеждане на полов акт, то за целта е нужен мъжки член със средни размери. Дебелината на пениса не досажда в такава степен на жената, както неговата дължина, тъй като тя трябва само да разшири своя орган, на което той е податлив, за разлика от това да го направи по-дълбок, което е невъзможно."

В нашето съвремие, все повече независими изследователи правят проучвания по въпроса за големината на мъжкия полов орган, като всички проучвания достигат до извода, че средно-статистическата дължина е около 15 см. Така например, Вернън Бош, който е автор на книгата "Размери на половите органи", утвърждава, че при 90% от мъжете, във възбудено състояние дължината на пениса е в пределите на 11-20 см. Статистиката по отношение на размерите на мъжкия полов орган в спокойно състояние е по-уклончива, тъй като размерите на невъзбудения пенис са променливи. На всички е добре известно, че пенисът се свива силно например в студено време или в студена вода, но може и да се разтегли доста при топло време, при взимане на топла вана или в сауна.

Анализът на 12 различни изследвания по повод фалическите размери, позволява да се направи извода, че при възрастните мъже в 90%, размерите на пениса в невъзбудено състояние се средно между 8 и 11 см, което показва липса на голямо различие и наличие на приблизителна еднаквост в размерите.

В изследване проведено от Ричард Едуардс, става ясно, че средният размер на пениса в ерекция е 16 см, като интересното било, че мъжете с размер 16 см, се определяли като притежатели на пенис със скромен размер, за разлика от тези с 17-18 см, които смятали своя пенис за внушителен, което идва да покаже, че размерът на пениса е производен и от психиката на мъжа и неговата самоувереност. Проучването е уникално за сексологията и по това, че авторът разделя мъжете на различни групи, една от които е на базата на сексуалната ориентация - хетеросексуални, бисексуални, хомосексуални. От проучването става ясно, че при хомосексуалните мъже, дължината на пениса в ерекция е с около 1.5 см повече, в сравнение с хетеросексуалните мъже, докато при бисексуалните размерите са с разлика около 0.5 см над или под хетеросексуалните мъже. Друга група е тази между европеиди, негроиди, латиноамериканци и азиатци. Тук най-малките размери са отчетени при азиатците, следвани от европеиди,латиноамериканци и негроиди. Разликата обаче между негроиди и латиноамериканци е незначителна във вариации от 1.5-2 см. Значителна е разликата при азиатците, чиято осреднена дължина на пениса в ерекция е около 11-12 см. На дебелина се оказва, че пенисите на латиноамериканците водят класацията, като често те са доста по-къси, но по-дебели, за разлика от останалите представители.Едуардс провежда изследвания и върху начинът на увеличение на пениса по време на ерекция, като споделя, че мъжкият полов орган се увеличава средно с 208.5%. 48% от изследваните посочват, че техните пениси по време на ерекция стават прави, 28% съобщават за наклон наляво или надясно, 24% заявяват за изкривяване надолу.72% от хетеросексуалните мъже били доволни от своя пенис в обрязано състояние, за разлика от гейовете и бисексуалните мъже, при които само 58% от обрязаните били доволни от пениса си.Освен това, статистическа зависимост между други части на тялото и пениса в ерекция авторът не е открил, противоречиви били данните и за ръста на притежателите на пениса и тяхната дължина на ерегиране.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар