вторник, 2 октомври 2012 г.

Анатомия на пениса

Пенис и фалос са научните наименования на мъжкия полов член у човека и другите бозайници. Освен за семеполагане при копулация, половият член служи и при уриниране. Анатомично, той съответства на клитора у жената.



За да се осъществи копулация, пенисът трябва да е в състояние на ерекция. За разлика от някои други видове бозайници, човекът няма еректилна кост в пениса, а ерекцията се постига изцяло чрез изпълване на пещеристите му тела с кръв. Също така човешкият пенис няма способността да се прибира в слабините, а размерът му е сред най-големите спрямо размерите и масата на тялото.


Структура


1-Пикочен мехур
2-Пубична кост
3-Пенис
4-Пещеристо тяло
5-Главичка
6-Препуциум
7-Пикочен канал
8-Дебело черво
9-Ректум
10-Семенно мехурче
11-Семенен канал
12-Простата
13-Кауперова жлеза
14-Анус
15-Семепровод
16-Епидидим
17-Тестис
18-Скротум

Човешкият пенис се състои от еректилна тъкан, обособена в три елемента:

* две пещеристи тела

* едно гъбесто тяло

Гъбестото тяло се намира от долната страна на пениса, а пещеристите тела са разположени успоредно едно до друго, от горната му страна. Краят на гъбестото тяло е уголемен е конусообразен, което оформя главичката на пениса. Тя е покрита от кожна гънка, наречена препуциум, която може да се изтегля назад, за да се оголи главичката. Препуциумът се държи за нея посредством юздичка, наричана френум.



Пикочният канал, още наричан уретра, е крайният елемент на пикочния тракт. Той преминава през гъбестото тяло и завършва с продълговат отвор на върха му. Този отвор се явява изход едновременно и за урината и за спермата. Последната се произвежда в тестисите и се съхранява в епидидима. При еякулация, сперматозоидите се придвижват през семепроводите, които преминават зад пикочния мехур. В семенното мехурче, те биват примесени със семенна течност и преминават през семенните канали. Там се добавят допълнителни секрети - от простатата и от кауперовата жлеза, след което течността се извежда през пениса вън от тялото.

От върха на пениса, през скротума, до перинеума, по кожата преминава добре видим ръб. Той е резултат от формирането на половите органи, по време на ембрионалното развитие.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар