вторник, 2 октомври 2012 г.

Анатомия на пениса

Пенис и фалос са научните наименования на мъжкия полов член у човека и другите бозайници. Освен за семеполагане при копулация, половият член служи и при уриниране. Анатомично, той съответства на клитора у жената.За да се осъществи копулация, пенисът трябва да е в състояние на ерекция. За разлика от някои други видове бозайници, човекът няма еректилна кост в пениса, а ерекцията се постига изцяло чрез изпълване на пещеристите му тела с кръв. Също така човешкият пенис няма способността да се прибира в слабините, а размерът му е сред най-големите спрямо размерите и масата на тялото.


Структура


1-Пикочен мехур
2-Пубична кост
3-Пенис
4-Пещеристо тяло
5-Главичка
6-Препуциум
7-Пикочен канал
8-Дебело черво
9-Ректум
10-Семенно мехурче
11-Семенен канал
12-Простата
13-Кауперова жлеза
14-Анус
15-Семепровод
16-Епидидим
17-Тестис
18-Скротум

Човешкият пенис се състои от еректилна тъкан, обособена в три елемента:

* две пещеристи тела

* едно гъбесто тяло

Гъбестото тяло се намира от долната страна на пениса, а пещеристите тела са разположени успоредно едно до друго, от горната му страна. Краят на гъбестото тяло е уголемен е конусообразен, което оформя главичката на пениса. Тя е покрита от кожна гънка, наречена препуциум, която може да се изтегля назад, за да се оголи главичката. Препуциумът се държи за нея посредством юздичка, наричана френум.Пикочният канал, още наричан уретра, е крайният елемент на пикочния тракт. Той преминава през гъбестото тяло и завършва с продълговат отвор на върха му. Този отвор се явява изход едновременно и за урината и за спермата. Последната се произвежда в тестисите и се съхранява в епидидима. При еякулация, сперматозоидите се придвижват през семепроводите, които преминават зад пикочния мехур. В семенното мехурче, те биват примесени със семенна течност и преминават през семенните канали. Там се добавят допълнителни секрети - от простатата и от кауперовата жлеза, след което течността се извежда през пениса вън от тялото.

От върха на пениса, през скротума, до перинеума, по кожата преминава добре видим ръб. Той е резултат от формирането на половите органи, по време на ембрионалното развитие.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар