вторник, 6 ноември 2012 г.

Пет неизвестни факта за пениса

1. Пенисът - със собствено "мнение"...

Най-вероятно сте имали случаи, когато "вашето мъжко достойнство"  показва свои собствени намерения, различни от вашите, и напълно "ни в клин, ни в ръкав" се оказвате... в състояние на ерекция без да сте го пожелали съзнателно.


Факт е, че мъжкият полов орган може да се контролира в по-малка степен, отколкото ръцете или краката. Дължи се на това, че пенисът се управлява от част от нервната система, която не винаги се подчинява на съзнателния контрол – автономната нервна система. Същата регулира сърдечната честота и кръвното налягане.


Сексуалното възбуждане обикновено не е се постига волево. Съзнателнителните намерения само „сътрудничат” за постигането на ерекция, но в по-голямата си част състоянието се поддържа от дейността на симпатиковата нервна система. Ерекция се получава и при REM фазата на съня, когато импулсите се предават от мозъка и симтатиковата нервна система, независимо дали се сънувате секс или изпит, за който не сте учили.


Обикновено така, както пенисът е нараснал, преминава и състоянието без съзнателна намеса. При неочакваната възбуда обаче се изисква да бъдете по-внимателен към органа си, съветва урологът д-р Дрогу Монаг от Кливъланд Клиник. Хладката вода или въздух също могат да помогнат, което отново ще се дължи на функциите на симпатиковата нервна система.


При психологическия стрес също се получава взаимодействие със симпатиковата нервна система, ефектът е същият, като на студения душ. Сигурно сте забелязали, че когато сте отпочинали и се чувствате добре, пенисът изглежда по-голям, отколкото при емоционално изтощение.


Психологическият стрес може не само да влияе негативно на размера, но и е водеща причина за загуба на либидото и еректилна дисфункция.


Способността да се справяте със стреса и да контролирате тревожността ще възвърнат сексуалните ви възможности.


Не всеки път обаче еректилна дисфункция е вследствие на негативен психилогически фактор. Здравословни проблеми като атеросклероза или високо артериално налягане възпрепятстват притока на кръв към половите органи и пречат на ерекцията. Диабетът от втори тип уврежда кръвоносните съдове и нервите, свързани с ерекцията. Злоупотребата с алкохол също пречи на сексуалните способности. В този смисъл може да се каже, че пенисът е „барометър” за здравето на симпатиковата нервна система.


2. Размери, размери, размери... - всякакви

Клинично изследване показва, че не може да се изведе правило за съотношението на размера на пениса в спокойно състояние и при ерекция. При анализа на данните от 80 мъже специалистите установяват, че разликата варира в широк диапазон, от 7 мм до 8 см. Вярни са следните две крайности: големият пенис нараства съвсем малко, а малкият може да изненада с размера си при ерекция. Според думите на сексолога Алфред Кинси се наблюдава следната зависимост – по-късите в спокойно състояние пениси нарастват два пъти повече при ерекция, от по-дългите. 


При повечето мъже (при 81 %) дължината, която се постига е специфично индивидуална и не се причисляват в тези крайни категории. При 12 % от мъжете пенисът нараства с една трета, а при 7 %  двойно.

3. Пенисът има форма на бумеранг

Това се дължи на факта, че виждате само тази част от пениса, която е извън тялото. В действителност органът идва от таза и срамната кост. 
На снимки от магнитно-резонансна томография пенисът в състояние на ерекция прилича на бумеранг, отбелязва френски експерт, който изучава промените в организма при мъжете и жените по време на полов акт с помощта на скенер. 

При един от методите на пластичната хирургия за удължаване на органа се отстраняват част от тъканите, които покриват част от пениса при тялото. Благодарение на операцията може да се даде допълнителна дължина, но това има някои странични ефекти. 
Именно тези тъкани придържат мъжкия полов член в определена позиция спрямо тялото и му дават устойчивост при ерекция. След такава операция се губи естественото положение под ъгъл при ерекция, позицията на органа е лабилна, което и може да доведе до нараняване.


4. Пенисът може да се счупи

Няма кост в пениса, но все пак можете да го счупите. Медицинският термин е penile fracture. Когато се случва инцидента, се чува леко пукване или изщракване. По-късно органът посинява, обяснява д-р Монтаг. Болката е ужасна.

Този вид фрактура е рядко срещана и в повечето случаи пострадалите са млади мъже, тъй като при тях в състояние на ерекция половият член е прекалено устойчив.

За да се избегне тази травма съветът на специалиста е пенисът да не се използва твърде грубо. Обикновено инцидентите се получават, когато фалосът се въвежда със сила и бързо при полов акт и се удря в срамната кост на партньорката. Получава се и когато жената се движи по-буйно, когато е в позиция отгоре.


При по-възрастните мъже се среща болест на Пейрони, при което пенисът в състояние на ерекция придобива форма на банан. Това прави сексът, ако не невъзможен, то труден, болезнен и с вероятност за нараняване. Нараняваното му от своя страна води до задълбочаване на болестното състояние, увеличаване на фиброзните уплътнения.
За уточнение, не всяка извита форма на пениса, означава проблемно състояние. Има много извити форми, които са естествени.


5. Обрязването е слабо разпространено сред мъжете

Доклад на Световната здравна организация и Програмата на ООН за ХИВ/СПИН показва, че около 30 % от мъжете на възраст над 15 години са обрязани.   
Това число много зависи от религиозната и националната принадлежност. Почти всички евреи и мюсюлмани се подлагат на циркумцизия. Това са общо 70 % от случаите в света.

САЩ е държавата с най-често извършване на циркумцизия по нерегилиозни причини. 75 % от американците, които не са мюсюлмани или евреи, се подлагат на операцията. В Канада - 30 % от мъжете, в Обединеното Кралство – 20 %, в Австралия – 6 %.

Спорен е въпросът от ползата на циркумцизията от медицинска и козметична гледна точка. До скоро СЗО и Програмата на ООН за ХИВ/СПИН я препоръчваше, тъй като се наблюдава по-нисък риск от заразяване с ХИВ.

Според данните на Центъра за контрол на заболеваемоста в САЩ, 65 % от новородените момчета се подлагат на циркумцизия.

Източник - puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар